• home
  • profiel
  • therapie
    • triggerpoint-therapie
    • spinale segmenttherapie
  • massage
  • reiki
  • links
  • contact
 

triggerpoint behandelingTriggerpoint-therapie

Triggerpoints zijn kleine spierknopen. Ze kunnen een rol spelen bij een hele hoop pijnklachten.
Met een gerichte therapie helpt Enerchi u van de klachten af.

Klik hier beneden op één van de items voor meer informatie.

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige en pijnlijke plek ontstaat. Bekwame therapeuten kunnen de triggerpoints in spieren voelen als verhardingen. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen latente triggerpoints en actieve triggerpoints. Latente triggerpoints zijn een bron van stijfheid en lokale gevoeligheid in het lichaam bij druk. Triggerpoints die actief zijn stralen spontaan pijn uit naar een andere plaats in het lichaam dan waar de verkramping zich bevindt. Daardoor kan het voorkomen dat de triggerpointtherapeut een spier behandelt bij uw schouderblad terwijl u de pijnlijke uitstraling in uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Wetenschappers hebben nog geen verklaring gevonden voor het ontstaan van deze uitstralende pijn.

Het fenomeen triggerpoints is zeer onderbelicht binnen de medische sector, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze spierknopen in zeer grote mate verantwoordelijk zijn voor pijn.[bron: NMTN]

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.
Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven. [bron: Handboek Triggerpoint-therapie]

Triggerpoints kunnen overal in het lichaam voor komen en dus overal pijn veroorzaken. Er is nog zeer weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van triggerpoints bij specifieke aandoeningen. Uit het onderzoek dat wel gedaan is komt naar voren dat er veel aanwijzingen zijn dat triggerpoints onder andere een belangrijk rol spelen bij bekkenbodempijn, het temperomandibulaire pijnsyndroom (kaakpijn), schouderpijn, fybromialgie, spierspanningshoofdpijn, tenniselleboogklachten en spierkrampen.[bron: NMTN]

Tijdens de eerste afspraak zal ik beginnen met een "anamnese". Dit houdt in dat ik u een aantal vragen stel over uw hulpvraag, uw klacht en de beperkingen die u in uw dagelijks leven ervaart.

Dit vraaggesprek wordt gevolgd door een lichamelijk onderzoek. In samenspraak met u zal ik triggerpoints opsporen en onderzoeken of deze verband houden met de door u ervaren pijnklachten.

Vervolgens kan ik vaststellen of uw klachten in aanmerking komen voor behandeling. Indien dat het geval is zal ik een behandelplan met u bespreken. Hierna kan de behandeling starten.

Tijdens de behandeling richt ik me niet alleen op het verminderen van de pijn, maar ook op het behandelen van de oorzaak. Een triggerpoint ontstaat nooit zomaar. De oorzaak kan liggen in spieren, in zenuwen, in organen, maar ook in een gestoorde beweging van gewrichten. Tevens kan stress allerlei processen in uw lichaam beïnvloeden. Lichaam en geest zijn immers nauw verbonden.

Als therapeut plaats ik uw klacht daarom altijd in een breder kader en streef ik ernaar om u zoveel mogelijk controle te geven over uw klachten. Dit kan door u bepaalde oefeningen mee te geven voor thuis waarmee u zelf de pijn kunt verminderen of opheffen.

In het onderstaande overzicht kunt u zien welke zorgverzekeraars behandelingen door geregistreerde NMTN therapeuten vergoeden. Houdt u er rekening mee dat de hoogte van de vergoeding niet alleen verschilt per verzekeraar, maar ook per pakket? Aan het overzicht kunt u geen rechten ontlenen.

Avéro Achmea Vergoeding 1-1-2011
Agis Vergoeding 1-1-2011
CZ Vergoeding 1-1-2011
De Friesland Via SRBAG erkenning 1-1-2010
De Goudse Vergoeding 1-1-2011
Delta Lloyd Vergoeding 1-1-2011
FBTO Vergoeding 1-1-2010
Groene Land Is per 1-1-2010 Zilveren Kruis 1-1-2011
IAK Vergoeding 1-1-2011
Interpolis Vergoeding 1-1-2011
IZA Via SRBAG erkenning 1-1-2010
IZZ Vergoeding 1-1-2011
KIEMER Via SRBAG erkenning 1-1-2011
Ohra Vergoeding 1-1-2011
OZF Vergoeding 1-1-2011
Trias Via SRBAG erkenning 1-1-2010
Univé Via SRBAG erkenning 1-1-2010
VGZ Via SRBAG erkenning 1-1-2010
Zilveren Kruis Achmea Vergoeding 1-1-2011

 

citaat
In juni 2011 ben ik aan een lage rug hernia geopereerd, ik bleef maar pijn houden in mijn linker bil en been.Ondanks fysiotherapie kon ik nauwelijks zitten en moeilijk lopen. Na 3 triggerpoint behandelingen bij Brigitte ging het al veel beter en nu zijn de pijn klachten zo goed als verdwenen en kan ik mij weer goed bewegen.
Brigitte heeft een professionele en toch ontspannen werkwijze, ze legt goed uit wat ze gaat doen en hoe het precies werkt.
Heel erg bedankt Brigitte voor jouw hulp en deskundige advies.
"
Groetjes Resie

triggerpoint therapie
Bij triggerpoint-therapie worden diverse oefenmiddelen gebruikt zoals de massagebal, vierpoot en knobbel.

Bel voor advies of een afspraak naar
06 - 44 26 67 48

Klik hier voor de tarieven